22/3/09

"Μα τι γυρεύουν οι ψυχές μας ταξιδεύοντας... μουρμουρίζοντας σπασμένες σκέψεις από ξένες γλώσσες..." Γ. Σεφέρη

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ Α3

Η προσφυγιά οφείλεται συνήθως σε περιβαλλοντικές καταστροφές, πολιτικούς διωγμούς και πόλεμο. Μπορεί ένα ηφαίστειο ή ένα τσουνάμι να καταστρέψει τα σπίτια των κατοίκων μιας πόλης και αυτοί, με ότι μπορούν να σώσουν, να πάνε να ζήσουν σε μια άλλη πόλη ή χώρα. Ένα δικτατορικό καθεστώς αναγκάζει τους πολίτες που αντιστέκονται να αναζητήσουν πολιτικό άσυλο σε άλλη χώρα, για να αποφύγουν τη φυλάκιση, τα βασανιστήρια ή και τη δολοφονία. Σε περίοδο πολέμου, μια βόμβα που καταστρέφει τα σπίτια των ανθρώπων ή ο στρατός κατοχής που επιβάλλει ασφυκτικούς όρους στη ζωή τους τους αναγκάζουν να προσφύγουν σε κάποια άλλη χώρα για να σωθούν.
Οι δυσκολίες που συναντάνε οι πρόσφυγες κατά τη μετακίνησή τους προς τη χώρα που επιθυμούν είναι πάρα πολλές. Τους εκμεταλλεύονται ζητώντας τους πολλά χρήματα για να τους μεταφέρουν. Τα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούνται δεν είναι καλά συντηρημένα και έχουν συνήθως λίγο χώρο, στον οποίο στιβάζονται πολλοί πρόσφυγες και οι συνθήκες μετακίνησης γίνονται απαράδεκτες. Συχνά, κατά τη μετακίνηση, πολλοί πρόσφυγες τραυματίζονται, αρρωσταίνουν ή πεθαίνουν. Έχουν γίνει γνωστές περιπτώσεις προσφύγων που μεταφέρθηκαν με κοντέινερ και οι περισσότεροι πέθαναν από ασφυξία ή κάτι που συμβαίνει πιο συχνά, πρόσφυγες που πνίγονται όταν τα πλοία που τους μεταφέρουν εγκαταλείπονται μέσα στη θάλασσα ή ναυγούν γιατί είναι κακοσυντηρημένα.
Όσοι από αυτούς φτάσουν στη χώρα που επιθυμούν έχουν να αντιμετωπίσουν άλλα προβλήματα. Δυσκολεύονται να βρουν δουλειά κι όταν βρίσκουν οι εργοδότες τους εκμεταλεύονται. Δεν έχουν κοινωνική ασφάλεια, οι περισσότεροι δε μιλάνε τη γλώσσα της καινούριας χώρας, τα παιδιά τους δεν πάνε σχολείο, ζούνε πολλοί μαζί σε μικρά σπίτια με άθλιες συνθήκες και αντιμετωπίζουν προβλήματα ρατσισμού. Δυσκολεύονται να κοινωνικοποιηθούν γιατί συνήθως δεν τους το επιτρέπει το ξένο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου